Klassiek in Romantiek

Pictura Groningen

Klassiek in Romantiek is een initiatief van de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen die in een intensieve samenwerking met zes gerenomeerde noordelijke galerieen de romantische aspecten in de noordelijke figuratie wil laten zien. Het gaat om de romantiek in het werk van docenten van de Klassieke Academie en is opgebouwd uit zes romantische thema's, zoals De Macht der Natuur; Religie, Mythe en Extase; Het Rijk der Verbeelding; Dood en Duisternis- de Avond, de Nacht; Verbeelde Verhalen, Gedichten en Muziek en De Kracht van de Geschiedenis.

Pictura fungeert in deze opzet als 'proeflokaal'. Van alle thema's zijn schilderijen aanwezig, maar ook een groot aantal unieke schetsen, voorstudies en tekeningen. Jan van Loon schilderde zichzelf als engel, Henk Helmantel is met een beeld van de apostel Jacobus en tekeningen van kerkinterieurs present, Eric Bos verbeeldde muziek in een schilderij dat 'Urlicht' van Gustav Mahler vertolkt, Rein Pol toont een van zijn trommels uit een serie die verder in galerie ZoFier is te zien, Ralph Douglas en Wim Jonkman beeldden het onderwerp Verbeelding en Vervreemding uit. Riny Bus aquarelleerde voor Duisternis en Dood enkele maanlandschappen en Diederik Kraaijpoel is met een indrukwekkend romantisch schilderij aanwezig van een historische situatie in Liverpool. Peter Durieux en Siemen Dijkstra verbeelden de Macht der Natuur. Tom Hageman schilderde een curieus erotisch landschap waarin de macht van de vrouwelijke natuur is afgebeeld.
De bovenzaal verwijst met al deze voorproefjes naar de tentoonstellingen in de galerieen. In de bovenruimte van de bovenzaal presenteren de deelnemende galerieen zich met uitgebreide informatie.
Tevens presenteert de Klassieke Academie voor het eerst werk van de hogerejaars studenten in de Van Houtenzaal (ingericht als presentatieruimte van de academie) en in een als atelier omgetoverde voorruimte naast de ingang. Ook is er gedurende de tentoonstelling een koffiekamer ingericht.

Tijdens de manifestatie hebben zowel in Pictura als in de galerieen met enige regelmaat activiteiten plaats zoals lezingen, muziek en het voordragen van gedichten. Op zondag 5 april zal de Groninger componist Barend Schipper in Pictura enkele aanwezige schilderijen ter plekke 'vertalen' in muziek. Aanvang 15:00 uur.(toegang 15,00; stud. 7,50;docenten K.A. gratis)

Kunstlievend Genootschap Pictura
Sint Walburgstraat 1
Groningen.
Openingstijden Pictura: wo t/m za 13-17, zo 14-17 uur
Website : http://www.pictura-groningen.nl

www.klassiekinromantiek.nl

Luister naar muziek van Barend Schipper

 


Juane Xue - Nieuwe vrouw


Jan van Loon - De macht van de natuur 2


Henk Helmantel


Joost Doornik - Vrouw aan het raam


Diederik Kraaijpoel - Het wrak


Ed Ubbels


Tom S. Hageman


Herman van Hoogdalem - Avond